Näin järjestät viini ja juusto -tastingin

Hauska tapa tutustua erilaisiin viini- ja juustopareihin on järjestää tasting. Se toimii myös hyvänä ohjelmanumerona illanistujaisissa sekä aloittelijoille että kokeneemmille viininystäville. Katso vinkit!

Juustot ja viini - match made in heaven

Viini- ja juustomaisteluun tarvitset:

- Noin 150 g/hlö erityyppisiä juustoja voimakkaista mietoihin, kypsytettyihin ja pehmeisiin. Voit valita sekä tuttuja että erikoisempia juustoja.

- Neljä erityylistä viiniä, esimerkiksi kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä, makeaa valkoviiniä, keskitäyteläistä tai täyteläistä punaviiniä ja portviiniä.

- Muista laittaa tarjolle myös vettä, vaaleaa leipää ja riittävästi viinilaseja.

Ennen maistelua:

- Ota juustot jääkaapista huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen maistamista.

- Avaa kääreet niin, että juustot tuulettuvat ja peitä ne kevyesti kelmulla kuivumisen estämiseksi.

- Viilennä myös viinit sopivaan tarjoilulämpötilaan: laita punaviinit noin 15 minuutiksi jääkaappiin ennen tarjoilua ja ota valkoviinit jääkaapista huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

- Leikkaa juustot lautasille ennen tarjoilua.

Maistelun aikana:

- Esittele maistajille viinit ja juustot. Maistelkaa ensin sellaisenaan ja sitten erilaisina yhdistelminä.

- Kannattaa aloittaa miedoimmasta juustosta ja edetä vähitellen voimakkaampaan.

- Viineissä kannattaa edetä valkoviineistä punaviineihin ja lopulta makeisiin viineihin.

- Parasta tastingissa on keskustelu: kertokaa omin sanoin, miltä viinit ja juustot maistuvat, mitkä yhdistelmät tuntuvat mukavilta ja mikä viini-juusto-pari muodostaa parhaan makuyhdistelmän.

- Muistakaa että makuasiat ovat jokaisen henkilökohtaisia kokemuksia.

Brie on klassikkojuusto samppanjalle ja Chablis-valkoviinille