Viña Tarapacá ja biodiversiteetti – luonnon ihmeitä suojaamassa

Chilen suurimpia rikkauksia ovat uskomattomat maisemat sekä eläin- ja kasvilajien monimuotoisuus. Viime vuosina biodiversiteetin tukemisesta on tullut Chilen vastuullisuushankkeiden kulmakivi, myös viiniteollisuudessa.

Tarapaca_kukka

Eläin- ja kasvilajien monimuotoisuuden tukeminen vauhdittaa myös Viña Tarapacá -viinitalon radikaalia suunnitelmaa istuttaa uudelleen metsää viinitilansa alueelle ja edistää monimuotoista ekosysteemiä. Pitkän tähtäimen tavoite on säilyttää alueen luontainen biodiversiteetti ja vaalia sitä.

Kohti luonnonmukaista ekosysteemiä Maipon sydämessä

Tarapacán tila sijaitsee keskellä Maipon laaksoa alueella, joka on yksi maailman 35:stä biodiversiteetin kannalta erityisalueesta. Yhä useampi alueen kotoperäinen kasvilaji on uhanalainen. Näiden alkuperäislajien suojeleminen oli syy seitsemän vuoden laajuisen suunnitelman laatimiselle. Tavoitteena on palauttaa yli 2 000 hehtaarin alueelle sille tyypilliset ekologiset olosuhteet.

Tarapaca_viinitarhoja

Altos de Cantillanan vuoriston reunustamalle Tarapacán tilalle on luotu ekologisista käytävistä verkosto, joka luo eläin- ja kasvilajeille yhteyden Maipojokeen ja vuoristoalueille. Luonnonkasveja on istutettu jo 110 hehtaarin alueelle, ja tähän joukkoon sisältyy yli 11 000 puuta ja 134 eri kasvilajia. Myös yli 58 eläinlajia on löytänyt kodin näistä elinympäristöistä ja ekologisten käytävien alueilta.

Monimuotoisesta maaperästä vivahteikkaaksi viiniksi

"Hoidamme maata uudella tavalla, mikä tukee ekosysteemin tasapainoa", sanoo Sebastián Ruiz, Viña Tarapacán pääviinintekijä. "Palauttamalla maaperään omaperäistä kasvillisuutta edistämme ravinteiden kiertoa, rikastutamme maa-ainesta ja samalla myös teemme maaperästä ja tilan olosuhteista paremmin viinin valmistukseen sopivia pitkällä aikavälillä. Viiniköynnösten elinikä myös pitenee, minkä ansiosta tuotannon laatu voi pysyä tasaisena. Tämä myös kääntää uuden sivun viinitilan prosesseissa, sillä kaikella toiminnallamme on positiivinen vaikutus. Panostus maaperään ja ympäristöön heijastuu viinin laatuun."

Rypäleiden kypsymiseen vaikuttavien tekijöiden tutkiminen kuuluu myös 2 600 hehtaarin alueelle levittyvän tilan suunnitelmiin, ja 611 hehtaarin laajuisia viiniviljelmiä onkin tutkittu hyvin tarkasti. Yhdessä Maipon alueen merkittävimmässä maaperätutkimuksessa kaivettiin 373 tutkimuskuoppaa (yksi jokaista kahta hehtaaria kohti). Näin kartoitettiin maaperän koostumusta ja selvitettiin kunkin kasvualueen mahdollisuuksia.

Viña Tarapacán tutkimuksesta kävi ilmi, että alueella on seitsemän erilaista tulivuoriperäistä maaperäprofiilia. Näiden havaintojen ja viininvalmistuksessa tehtyjen kokeilujen ansiosta Ruiz ja hänen tiiminsä on nyt valinnut viisi näistä maaperätyypeistä Gran Reserva Tarapacán viinien valmistukseen.

Viña Tarapacá on valmistanut viinejä Maipossa jo 147 vuotta, mutta visionäärisen suojelusuunnitelman ja maaperätutkimuksen ansiosta katse on tiiviisti tulevaisuudessa.

Artikkeli on julkaistu alunperin kansainvälisen Decanter-viinisivuston sponsoroituna sisältönä.